Forskning om åtgärder som kan främja hållbart resande
Hur kan vi öka andelen hållbara transporter i samhället?
Vad är det som styr människors transportval? Enligt en studie från Umeå universitet handlar det om de egna värderingarna, normer och vanor samt vilka förutsättningar att göra transportval som finns i det omgivande samhället.
Forskningsrapporten ”Transportval i vardagen - åtgärder som kan främja ett hållbart resande i Umeå” är framtagen av Sofia Isberg, Universitetslektor vid Handelshögskolan, Umeå universitet.
Syftet med studien − som publicerades i augusti 2021 − var att undersöka relationen mellan individens beslut om transportval och förutsättningar i samhället.
- Forskningen visar att vi människor är angelägna om att vardagslogiken ska fungera – och här är bilen såklart praktisk. Vi behöver resa till och från jobb och skola, skjutsa barn och skrymmande fritidsartiklar och åka till affären och handla, säger Sofia Isberg.
Samtidigt står bilresandet för en stor del av de totala utsläppen i samhället och det behövs en omställning för att minska klimatpåverkan.
Sofia Isberg
Hur kan man då göra för att öka andelen hållbara transporter i samhället?
En viktig slutsats är att beslutsfattare och samhällsplanerare behöver ha förståelse för människors vardagspraktik samt de förutsättningar som finns i bostadsområdet.
Studien tog fram ett antal åtgärder som ska bidra till att öka andelen hållbara transporter.
Åtgärderna handlar om användarnära undersökningar och specifik medborgardialog. Det handlar även om att förutsättningar i vardagen behöver förändras så att det blir enklare att göra hållbara transportval.
- Det ska vara enkelt att göra val som är bra för klimatet eftersom enkelhet och vardagspraktik går hand i hand. Värderingar och normer har betydelse för transportval, men om det inte är enkelt att göra hållbara transportval kanske människor inte ändrar beteende fast de egentligen tycker att det är viktigt med hållbarhet, säger Sofia Isberg och fortsätter:
- Det kan handla om åtgärder som stödjer utveckling av cykelinfrastruktur, införandet av tjänster som minskar transportbehov eller implementering av mobilitets- och servicehubbar. Sammantaget kan det konstateras att en utveckling mot ett ökat användande av hållbara transporter kräver en förändring på såväl individ- som samhällsnivå, det sammanhang i vilket människor fattar beslut om val av transport, säger Sofia Isberg.
Läs hela forskningsrapporten. http://umu.diva-portal.org/smash/get/diva2:1598444/FULLTEXT01.pdf