PlanM utforskar en ny metod för att inkludera hållbarhet i planeringen av nya fastigheter

Foto Unsplash

Varje resa startar och slutar i en fastighet och utformningen av fastigheten och tillgången till mobilitetsåtgärder är med och formar beteendet. Vi vill bidra till att bygga hållbara beteenden, inte bara byggnader, säger Ylva S Åqvist, grundare av PlanM AB.

Sedan 2016 har PlanM arbetat tillsammans med fastighetsbolag, offentliga aktörer och kommunala förvaltningar för att ställa om mot hållbar mobilitet. Fastighetsbolagen har en viktig roll när det gäller att skapa nya behov och nya förväntningar på vad som är det attraktiva, framtidsäkrade boendet.

−       Genom att metodiskt arbeta med beteendeförändring kan vi styra om från bil till andra aktiva färdsätt, säger Ylva S Åqvist och fortsätter:

−       Visionen är att i en nära framtid kommer fler av fastighetsbolagens kunder kunna välja från en palett av olika färdmedel framför att ta bilen.

 Övergripande handlar det om att minska biltrafiken i våra städer, för miljön skull och för att värna om invånarnas hälsa och säkerhet. Samverkan mellan kommuner, näringsliv och medborgare är av avgörande betydelse för att nå de uppsatta målen.

Många goda initiativ finns men samtidigt går utvecklingen långsamt. Ylva beskriver hur processen ibland kan upplevas som frustrerande:

−       Våra uppdrag handlar om att hjälpa fastighetsbolag och kommuner i deras omställning mot effektivare transporter till och från fastigheten. Vi behöver bygga in mobilitetsfokus i stället för bilfokus redan i byggskedet. När husen är färdigställda får insatser förhållandevis liten påverkan.

Ylva och kollegorna på PlanM började fundera på en metod för att minska utsläpp från fastighetsnära resor, en metod som kan implementeras redan i planeringen av nya fastigheter på en mer strukturell nivå.

−       Idag saknas det en allmän rapportering − det finns ingen tydlig struktur för hur man kan jobba med kunders transporter för att få in det i hållbarhetsarbetet. Strukturen är en förutsättning för att man ska kunna göra en omställning på riktigt. Om man ser att det är möjligt är det enklare att göra det. Om metoden finns kommer fler rapportera och då finns tydligare incitament att jobba med beteendeförändringar.

Under våren skickades en bidragsansökan om en förstudie in till Vinnova. Ansökan beviljades och projektet, som fått arbetsnamnet Mobilitetsmetoden, startade den 1 oktober 2021.

−       Vi har nu tillsammans med representanter från fastighetsbolag och kommuner börjat analysera vilka problem som finns och vilka behov som Mobilitetsmetoden skulle behöva åtgärda. Vi har även börjat identifiera vilka olika moduler den skulle kunna innehålla.

 Om projektet faller väl ut kommer fas två inledas i vår – då handlar det om att utveckla metoden och ta fram en prototyp som går att testa och utvärdera.

−       I nästa fas av projektet vill vi bredda vårt nätverk av viktiga aktörer att samverka med, framför allt vill vi samarbeta med fler fastighetsägare och kommuner, säger Ylva S Åqvist.

 Vill du höra mer om den fortsatta utvecklingen av projektet – kontakta ylva@planm.se

 Hösten 2021 beviljades PlanM medel från Vinnova för att undersöka, börja utveckla, och mobilisera aktörer kring en metod för att inkludera påverkan av kunders resebeteende i fastighetsbolagens strategiska hållbarhetsarbete. PlanM erbjuder mobilitetslösningar för arkitekter, fastighetsutvecklare och kommuner som vill nå längre i sitt strategiska hållbarhetsarbete. Läs mer om PlanMs hållbarhetsarbete här: www.planm.se

 

 

 
 
Ylva S Åqvist